Codify Infotech

Amsterdam Wines

  Wie zijn wij? 

Naast ondernemers zijn wij grote liefhebbers. Liefhebbers die zich altijd weer verwonderen over wijn. Verwondering die we erg graag delen met iedereen die eventjes de tijd neemt om met ons mee te reizen door de fantastische wereld van de wijn. 

Vanuit onze passie staan we dicht bij de wijnboer én bij de wijnliefhebber. Onze wijnselectie is zowel toegankelijk en verrassend, als aansprekend bij de connaisseur.

Hoe genieten wij van wijn?

Wij nemen je graag aan de hand hoe je het plezier van wijn drinken kunt vergroten. Dat begint bij het investeren in je genot en plezier, let maar op ; het zal je verblijden. Dit kan met tijd, aandacht en een klein beetje geld. Savoir Boir (de kunst van het drinken) gaat voor ons op. En dan de rest

Onder ideale omstandigheid verwonderen en genieten van wijn. Iedereen moet voor zichzelf uitmaken hoe hij zijn vriendschap met wijn wil beleven. Maar je kan altijd van een ander leren. Dit zorgt ervoor dat ik graag een aantal persoonlijke opvattingen wil opschrijven voor u. Ervaringen en inzichten die ik van andere wijnschrijvers niet vaak lees. Maar wel belangrijk zijn voor het genot van wijndrinken. Doe er wederom uw voordeel mee.

Rusten

Wijn is een gevoelig product. Het moet bewaard worden onder stabiele condities. Ook als het geen bewaarwijn betreft. Toch merk ik dat liefhebbers vaak nog even snel langskomen in de winkel om de wijn uit te zoeken voor het avondmaal. Een dergelijke overhaaste, ruwe behandeling vergeeft ook de kleinste wijn je niet. Een wijn moet minimaal twee dagen en liever twee weken tot rust komen na transport. Op een koele plek, liefst zonder daglicht.

Temperatuur

Drink rode wijn fris. Met fris bedoel ik niet de frisse opwekkende smaak van jonge wijn, maar dat rode wijn koel gedronken moet worden. De wijn term chambreren heeft de bedoeling om wijn op kamer temperatuur te laten komen nadat je de wijn uit de kelder of koele ruimte van zo’n 12 / 13 graden hebt gehaald. Dat heeft u vaker gehoord. Drinken op kamer temperatuur. Een advies wat niet meer overeenkomt met het heden en daarmee een grote misvatting. Rode wijn mag op maximaal 16 graden worden geschonken. Met de komst van ‘CV’ en zelfs vloerverwarming is het bij velen minimaal 19 graden Celsius in de woonkamer. Schenkt u de wijn in het glas warmt deze met nog een graad op. Op deze temperatuur is wijn nooit bedoeld om te drinken en kunnen de ware geuren en smaken nooit opbloeien! Schenk rode wijn dus onder kamertemperatuur. Het liefst nog een graadje kouder. Z’n 15 graden Celsius. Vind je dit iets te koud dan kan je de wijn altijd nog met de hand om het glas iets milder maken van temperatuur.

Bezinksel

Laten we vooral niet schikken wanneer er wat droesem op de bodem van fles zit. Wees blij! In een goede (bewaar) fles hoort na een aantal jaar wat bezinksel in de fles te zitten. Dit is het bewijs dat het een gezonde, levende wijn is die ook in de fles zijn eigen leven mocht leiden. De oude bourgondische wijnboeren zien het depot du vin als iets heiligs. Ze smeren het op hun hoofd omdat ze er van overtuigd zijn dat dit donkerrode bezinksel de haargroei stimuleert. Zover ga ik niet. Je vind trouwens bijna geen droesem meer in de wijn. Omdat veel te veel mensen het als niet prettig ervaren worden steeds meer wijnen zo bewerkt dat er bijna geen droesem kan ontstaan. Ten ongunste van het bewaarpotentieel.

Moment supreme

Het is wat overdreven gesteld maar drink wijn anders dan dat je andere dranken nuttigt. En probeer dit niet na de koffie te doen. Je hoeft er geen toneelstuk bij op te voeren maar de slokjes mogen wel verwachten dat je ze met een soort respect (noem het vriendschap) in de mond ontvangt worden voor een volledige ervaring. Neem de kleur goed in je op, geef je neus eerst plezier met een eerste ervaring; snuiven zonder het glas al te veel te bewegen voor de elementaire geuren van druivensoorten waar te nemen. Een tweede neuservaring na walsen en gelucht te hebben zorgt voor het los komen van het bouquet en verfijnde aroma’s. U bent klaar voor het vermaken van de mond. Plezier van smaak kan opgedeeld worden in drie genotsmomenten: de aanzet, de ontwikkeling en de harmonie van de wijn. Geniet u vervolgens vooral van het plezier om erover te praten en er later nog eens aan te denken.

Preparation du Vin

Ontkurk de wijn een uur voor je hem schenkt en dan zal hij op zijn vriendelijkst overkomen.

×