Codify Infotech

De Bordeaux

Wijnen met finesse, kracht, diepgang en elegantie

 

De wijnen uit de bordeaux kunnen enorm veel plezier en genot bezorgen. Maar er behoeft wel enige kennis van zaken om van deze wijnen optimaal te kunnen genieten. Wij nemen u op deze pagina met veel liefde mee naar het voor ons o zo geliefde wijngebied! Neemt u heel even de tijd en u zult meer weten en hopelijk 

 

Geschiedenis

De Bordeaux staat al eeuwen bekend om haar wijnproductie, wat ervoor zorgt dat de kennis en kunde hier sterk ontwikkeld is. De regio, gelegen in het zuidwesten van Frankrijk is het wereldtoneel van rode wijn. De beste wijnen ter wereld worden grootgebracht in deze regio, wat ervoor zorgt dat alle ogen constant op de wijnmakers gericht zijn. 

Dat er veel succes en rijkdom gemoeid gaat met de productie van Bordeaux’s is te zien aan de prachtige chateaus, volwaardige kastelen waarmee kon worden laten zien hoe succesvol de rijke familie is welk de wijngaarden beheert. Bekende wijnhuizen uit de regio zijn onder andere Château Margaux, Château Mouton-Rothschild, Château Lafite-Rothschild, Château Latour, Chateau Petrus, Château Haut-Brion.Wereldberoemde namen, maar zij vertegenwoordigen minder dan 5% van de productie. De meeste châteaux in Bordeaux zijn voor een veel groter publiek ook heel goed en nog betaalbaar. Ongeveer 90% van de wijnen uit de bordeaux zijn rode wijnen, de overige 10% bestaat uit witte wijnen, rosés, mousserende crémants en dessertwijnen. Een wereldberoemde dessertwijn komt van Chateau d’yquem, in de het dorp Sauternes. 


Ligging en klimaat

Het wijngebied Bordeaux beslaat ongeveer 124.000 hectare, dat is 4,5 keer zo groot als de wijnstreek Bourgogne. De Bordeaux wordt geroemd om het unieke microklimaat, de manier waarop de warme vochtige wind door de glooiende heuvels glijdt zorgt voor weinig bevriezing. Het gematigde klimaat is gedurende de seizoenen relatief stabiel door de ligging in de warme Golfstroom. De ligging dichtbij zee heeft een positieve invloed op de luchtkwaliteit en voert veel schone lucht aan. De kwaliteit van de wijnen uit de Bordeaux laat zien dat het klimaat zich uitstekend leent voor het verbouwen van de grootste en krachtigste druiven, een rijpingsproces wat nergens anders te vinden is. 


Linkeroever en Rechteroever

Het gebied wordt doorkruist door 3 rivieren, de Dordogne, Gironde en Garonne. Er zijn weinig grote hoogteverschillen in het gebied en ligt niet ver boven de zeespiegel. Men spreekt vaak van de linker- en rechteroever, wat gaat over de tweedeling die in het gebied heerst door de rivier de Gironde. Aan de rechteroever van de rivier liggen Médoc en Graves, aan de linkeroever St-Emilion en Pomerol.

Beide oevers hebben hun eigen kenmerken. Zo heeft de linkeroever voornamelijk een zanderige ondergrond en de rechteroever een kleiachtige ondergrond. Hierdoor voert de Cabernet Sauvignon druif de hoofdtoon in wijnen geproduceerd aan de linker- en de merlot druif aan de rechteroever. Omdat deze druiven goed in eerder genoemde ondergronden gedijen. 

Naast de ondergronden heeft de ligging van de wijngaarden ten opzichte van de Dordogne grote invloed op de mineraliteit, smaak en diepgang van de verschillende dorpen en dus Châteaus. Door eeuwenlange vorming en sediment afzetting van de Dordogne heeft ieder dorp haar eigen kenmerken en kwaliteiten.



Eigenschappen belangrijkste dorpen

Bordeaux liefhebbers hebben ieder hun eigen favoriete appellation. Niet gek, want iedere gemeente produceert zijn eigen style bordeaux. Al meerdere ervaringen zul je ook zelf voorkeuren krijgen. Aan de hand van onderstaande eigenschappen proberen we u mee te nemen wat deze grote dorpen kenmerken. 

Daarnaast vertellen we iets over het bewaarpotentieel van de wijn uit deze specifieke gebieden. Bewaarpotentieel gebaseerd op ervaringen met de bewaring van de grote wijnen uit de Bordeaux. Liefhebbers weten dat klimatologische omstandigheden van ieder specifiek oogstjaar veel invloed heeft op de kwaliteit van de wijn. Een goed oogstjaar zal langer bewaarpotentieel hebben dan een minder oogstjaar. Ook zijn er in ieder gebied uitzonderingen vanwege het micro klimaat of door de durf van wijnmakers om het anders te doen dan naastgelegen wijnhuizen. 

 

Médoc

De Médoc is een Franse wijnstreek in het departement Gironde, boven de stad Bordeaux. De streek strekt zich uit over een gebied van 80 bij 15 kilometer langs de linkeroever van de Gironde. Het is onderverdeeld in de Haut-Médoc in het zuiden en de (Bas-)Médoc in het noorden. De wijnstokken met hoofdzakelijk Cabernet Sauvignon, aangevuld met Cabernet Franc, Petit verdot en Merlot, staan op terrassen van kiezel, grind, kalksteen, klei, mergel en zand, wat voor een goede afwatering zorgt.

Door traditionele wijze van vinificatie ontstaan klassieke wijnen, geschikt voor enige tot tientallen jaren opleg.


Haut médoc 

Haut-Médoc is een sub appellatie binnen de grotere appellatie Médoc en is het overkoepelende gebied van bekende dorpen aan de linkeroever van de Gironde. Het gebied strekt zich uit van Jalle de Blanquefort, het smalle stroompje een paar kilometer ten noorden van de stad Bordeaux, dat ook de noordgrens van de appellation Graves markeert. Vanaf die lijn strekt de appellation zich 60 kilometer noordwaarts uit. Voorbij St-Estèphe stuit hij bij de Chenal de la Maréchale op zijn mindere broeder, het district dat voorheen bekend was als de Bas-Médoc, en dat nu de grote helft van de AC Médoc is. Dit betekent dat de grote dorpen zoals Margaux, Pauillac en St Julien in de grenzen van de Haut Medoc appelatie vallen. Het is geen uitzondering dat een wijngaard binnen de AC Haut-Médoc pal naast een duurdere buur ligt; zo scheidt slechts een onzichtbare gemeentegrens als door een administratief of historisch toeval de wijnstokken van Chateau La- grange, met zijn appellation St-Julien, van die van Chateau Camensac, ook een cru classé, maar een die de bescheiden appellation Haut-Médoc op zijn etiket heeft staan.  De Haut medoc neemt daarmee eigenlijk een middelpositie in de rangschikking van Bordeaux wijnen in, hogere waardering dan de medoc wijnen en mindere waardering dan de wijnen uit de bekende linkeroever dorpen die hieronder staan beschreven.  In de Haut medoc wordt grotendeels wijnen gemaakt met een dominantie van de Cabernet Sauvignon druif. De wijnen hebben een gemiddeld bewaarpotentieel van 30 jaar. 


St Estephe 

De noordelijkste gemeente is Saint-Estèphe, dat in zijn wijnkelders robuuste wijnen met een warm temperament koestert. Diepdonker van kleur en met een stevig bouquet. Hier vindt men de wijnen van Cos d’Estournel en Château Montrose. Twee fantastische wijnen. De wijnen uit Saint-Estèphe zijn wat minder verfijnd dan de wijn uit Pauillac en Margaux en bezit geen enkele Premier Grand Cru. Het bewaarpotentieel ligt gemiddeld tussen de 30 en 40 jaar. 


Pauillac

De Pauillac herbergt een drietal Premier Grand Crus, Château Lafite Rothschild (neef van Mouton), Chateau Mouton Rothschild (vanaf 1973 dus…) en Chateau Latour. De wijnen van Pauillac zijn van een nobel niveau : volle, stevige donkerrode wijnen, geurend naar vers fruit, zeer complex in eigenschappen : met het breedste bouquet, waarin de geur van cederhout en zwarte bessen. Maar vergeet ook niet de wijnen zoals die van Chateau Longueville Comtesse de Lalande (alleen die naam al…) en haar broer, Chateau Longueville Le Baron, niet! De wijnen hebben een gemiddeld bewaarpotentieel van 50 tot 70 jaar. 


Saint Julien

De beschaafdste médoc wijnen vind je in de Saint-Julien. Fluwelige wijnen met een vriendelijk en toegankelijk karakter. De soepelheid zelve. Het bouquet is nog nét even krachtiger dan dat van de wijnen van Margaux. Deze commune telt maar liefst elf Grands crus. Wijnen die het vermelden waard zijn: Chateau Leoville Las Cases, Chateau Leoville Barton, enzovoorts… Echter, ook hier geen Premier te vinden! De wijnen hebben een gemiddeld bewaarpotentieel van 40 jaar. 


Margaux

De charmantste médoc wijnen zijn wellicht die uit Margaux. Hier heeft de wijn een haast vrouwelijke fijnzinnigheid. Het zijn de meest delicate. Het toppunt van finesse! Hiertoe rekent men ook de wijnen van Soussans, Arsac, Cantenac en Labarde. Margaux is favoriet bij heel wat bordeaux liefhebbers. Margaux huisvest één Premier Grand Cru: Chateau Margaux; één van de mooiste wijnen van de wereld! De wijnen hebben een gemiddeld bewaarpotentieel van 50 tot 70 jaar. 


Moulis & Listrac 

Zowel Moulis als het veel grotere Listrac hebben wel ieder een eigen appellation, maar bezitten geen Grand cru classé. Lichtere wijnen, die meer aandacht verdienen dan ze tot nu kregen. Uiterst correct prijs kwaliteit wijnen. De wijnen hebben een gemiddeld bewaarpotentieel van 30 tot 40 jaar. 


Pessac Léognan

Pessac-Léognan, een subappellatie van de Graves, is een relatief jonge appellatie die dateert van 1987, hoewel de hele regio tot de oudste wijngaarden van Bordeaux wordt gerekend en terug gaat tot in de tijd van de Romeinen. André Lurton, een van de meest bekende wijnbouwers van de streek, was de drijvende kracht achter de appellatie Pessac-Léognan.


Het is de thuishaven van alle Crus Classés van de Graves, van het befaamde Château Haut-Brion tot bekende namen als Château Haut-Bailly en Château Couhins. Er zijn 16 Crus Classés in Pessac-Léognan, goed voor 20 procent van de totale productie.


De wijngaarden liggen ten zuiden van de stad Bordeaux, tussen de Garonne oostwaarts en de bossen van de Landes naar het westen op diepe kiezelbodems, keien en grindheuvels die zowel geschikt zijn voor rode als witte wijnen. De aangeplante druiven zijn hoofdzakelijk Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc en Merlot voor rood en Sauvignon Blanc en Semillon voor wit.


De rode wijnen van Pessac-Léognan zijn gekend om hun elegantie en evenwicht tussen kracht en raffinement. Hoewel ze beroemd zijn om hun pure fruitsmaak, wordt in proefnotities vaak gerefereerd aan minerale toetsen van grafiet of potloodslijpsel bij de afdronk. De jonge rode wijnen zijn vaak hard en vrij tanninerijk in hun jeugd, maar kunnen na meerdere decennia mooi evolueren richting fijne impressies van specerijen, cederhout, grafiet, zoethout en tabak.


De witte wijnen van Pessac-Léognan zijn dé grootste witte wijnen van Bordeaux en kunnen verbluffend verouderen. Het zijn droge witte wijnen met bijzonder veel finesse en kracht dankzij de blend van Semillon en Sauvignon. Ze worden meestal gegist maar vrijwel altijd gerijpt op Franse eikenhouten vaten. De jonge witte wijn is strogeel van kleur, met aroma’s van buxus en limoen, maar ontwikkelt met de jaren toetsen van honing en muesli met aromatische accenten van zwarte bes, laurierblad en citrusfruit.

De wijnen hebben een gemiddeld bewaarpotentieel van 30 tot 60 jaar jaar. 


Graves 

Graves is een Frans wijnbouwgebied dat deel uitmaakt van de wijnstreek Bordeaux. Dit gebied strekt zich uit over 42 gemeenten in het departement Gironde. Het vormt een strook van ongeveer tien kilometer breed op de linkeroever van de Garonne, ten zuiden van Bordeaux tot bij Langon.

De bodem bestaat uit keien, kiezels, min of meer grof kiezelzand, of zand vermengd met leem en klei. Daaronder bevindt zich een grondlaag van zand of zandoer (samengesteld zand met ijzerpartikels) of klei, of plaatselijk kalkhoudende grond.


Saint Seurin de Cadourne

Fantastisch gelegen in de Haut-Médoc, op 5 minuten lopen van Saint-Estephe, ligt het dorpje Saint-Seurin de Cadourne.


St Emilion

Al meer dan 800 jaar exporteert dit gebied zijn wijnen naar de rest van de wereld.

In Saint-Emilion produceren de circa duizend chateaux rode wijnen onder de herkomstbenaming Saint-Emilion. Ze hebben minder sterke tannines en de wijn is daardoor vriendelijker van aard dan de vele medocwijnen. Ze bieden veel fruit en zijn tamelijk sneller opdronk. De wijnen uit de Saint-Emilion werden voor het eerst in 1958 geclassificeerd. Het district telt twee Premiers grands crus klasse A, = Chateau Ausone en Chateau Cheval Blanc en tien Premiers grands crus klasse B en voorts een zestigtal Grands crus classe, Het verschil in status is slechts het woordje ‘premier’. Heel verwarrend is de status ‘Grand cru’. Dus niet de geclassificeerde ‘classé’! In Saint-Emilion duidt ‘grand cru’ alleen maar op een minimaal alcoholpercentage dat 0,5% hoger ligt dan vereist en een iets lagere opbrengst. Het is dus alleen maar een toevoeging aan de appellation. Voor de gehele lijst van de classificatie kunt u hier terecht. De druif die hier het meeste gebruikt wordt is de Merlotdruif.

Saint-Emilion heeft ook een viertal satelliet-gemeenten. Deze zijn: Montagne-St. Emilion, St-Georges-St. Emilion, Lussac-St. Emilion en Puisseguin-St. Emilion. Tot 1936 werden de wijnen uit deze districten ook verkocht als Saint-Emilionwijnen, maar sinds 1936 hebben zij hun eigen appellation controlee. De wijnen hebben een gemiddeld bewaarpotentieel van 20 tot 30 jaar. 


Pomerol

In het uiterste westen van de Saint-Emilion, even ten noordoosten van Libourne ligt het kleine district Pomerol, dat zijn eigen appellation controlee heeft. De Pomerol wijnen zijn schaars, gewild en dus duurder in prijs. Met zijn 780 hectares bestrijkt deze gemeente slechts 0,006 % van de totale bordeaux productie! Op een oppervlakte van amper 3 op 4 kilometer tellen we ongeveer 150 verschillende Pomerol kastelen waarvan ongeveer 50 met minder dan één hectare wijngaard. Er zijn enkele uitzonderingen, zoals Château de Sales, een van de oudste en meest prachtige domeinen met een echt kasteel, dat 47,5 hectare bezit, en Pétrus en Vieux Château Certan die beide meer dan 12 hectare bezitten. Een officiële classificatie kennen ze niet in de Pomerol. Vieux Chateau Certan werd in de negentiende eeuw beschouwd als de beste wijn. Tegenwoordig is dat Chateau Pétrus. 

De bodems van Pomerol bezitten een diepe kalksteenlaag met daarbovenop lagen zand en kiezel. Naar het noorden en het westen toe van de appellatie staan de wijnstokken aangeplant op alluviale bodems, zand en kiezel. Enkel Pétrus bezit de anomalie van een unieke bassin van blauwe klei. Het belangrijkste druivenras is Merlot (Pétrus en Le Pin worden exclusief met Merlot gemaakt) aangevuld met Cabernet Franc als tweede meest belangrijke druif. De wijnen hebben een gemiddeld bewaarpotentieel van 40 tot 70 jaar. 

Wijnen van Pomerol worden geprezen om hun weelderige fruitaroma’s, ronde structuur, zachte tannines en hun uitstekend bewaarpotentieel.

Ten noordwesten van de Pomerol ligt de Lalande-de-Pomerol en ten noordoosten van de Pomerol ligt het wijngebiedje Néac. Ten westen van de Pomerol ligt de Fronsac. Dit gebied produceert volle, mooi gekleurde wijnen die mooi ruw fruit vertonen. De Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, de Malbec en de Merlot tieren hier welig.


Geduld is een schone zaak - Vintage Bordeaux

Wat zo bijzonder is aan de wijnen uit de Bordeaux is dat deze worden gemaakt om pas na een aantal jaar na produceren van te genieten. De wijnen behoeven rijping die zal zorgen voor een unieke complexiteit en sterke ontwikkeling. De wijnen uit de Bordeaux’s zijn een van de meest langst houdbare wijnen ter wereld, een wijn van 60 jaar oud kan nog steeds ontzettend goed en fris zijn. Hoe kan dit? 

Naast dat bijna alle rode bordeauxs worden gerijpt op houten vaten, is de consument eigenlijk ook altijd verplicht om bordeaux nog eens te laten rijpen op fles. De wijnmaker produceert de wijn met een zekere grote hoeveelheid tannine, wat het karakter van de bordeaux vormt en de basis is waarom de wijn tot wel 100 jaar kan overleven. 

De filosofie van de wijnmaker, het oogstjaar en de klimatologische omstandigheden van het dorp zorgen uiteindelijk voor de nodige duur van de rijping op fles. Wij raden altijd aan om met het openen en drinken van een Bordeaux minimaal 7 tot 8 jaar te wachten. Pas dan zal er een harmonie worden gevormd tussen het fruit, de zuren, mineraliteit, tannines, houtopvoeding en andere smaken. Wilt u meer weten over de gemiddelde bewaarpotentieel van bepaalde wijnen? Kijk dan naar ons dorpen overzicht hierboven en zie wat onze ervaring is met rijping van desbetreffende wijnen!  

Van oudsher is het gebruikelijk om Bordeaux en primeur te kopen. En primeur betekent dat je wijnen, vooral uit Bordeaux, koopt in het jaar dat de oogst plaatsvindt, dan ook betaald, en dat je de wijnen ontvangt wanneer na rijping na +/- 2 jaar de wijnen worden gebotteld en verstuurd. Vervolgens wordt verwacht dat u de wijnen voor zeker 5 tot 10 jaar laat rijpen in een volledig geklimatiseerde omgeving. 

Ons aanbod slaat dit hele proces over. Alle wijnen die wij aanbieden zijn al minimaal 8 jaar gerijpt en eigenlijk gerijpt en klaar om direct van te genieten. 

Wij zijn trots te mogen vermelden dat wij een van de grootste collecties gerijpte bordeauxs kunnen bieden uit eigen voorraden! Voor u al bewaard zodat u geen wijnkelder hoeft aan te leggen en te wachten tot deze op dronk zijn. 

Een Bordeaux is dan ook een perfect cadeau om te geven bij geboortes of bij speciale gelegenheden uit het geboortejaar van de ontvanger. 


Grand Cru Classificatie van 1855

Om kwaliteit aan te duiden werd er in 1855 door Napoleon op de wereldtentoonstelling de Grand Cru classificatie gepresenteerd. Deze classificatie is tot op heden ongewijzigd en alleen Château Mouton-Rothschild is ooit gestegen in waardering.

De classificatie bestaat uit vijf gradaties aflopend van Premier Cru to Cinquième Cru. Vanzelfsprekend zijn de wijnen uit de Premier Cru overwegend beter en vaak ook duurder dan wijnen uit de lagere Cru’s. Verbazingwekkend genoeg komen alle rode wijnen in de classificatie uit de Médoc, behalve Château Haut-Brion welke in de Graves ligt. Van de zoete witte wijnen, zijn alleen Sauternes en Barsac geclassificeerd in het stelsel.


Geclassificeerde rode wijnen

Premiers crus

  • Château Haut-Brion, Pessac, Graves (Pessac-Léognan sinds 1987)
  • Château Lafite-Rothschild, Pauillac
  • Château Latour, Pauillac
  • Château Margaux, Margaux
  • Château Mouton-Rothschild, Pauillac (sinds 1973)

Deuxièmes crus

  • Château Brane-Cantenac, Cantenac-Margaux (Margaux)
  • Château Cos d'Estournel, Saint-Estèphe
  • Château Ducru-Beaucaillou, Saint-Julien
  • Château Durfort-Vivens, Margaux
  • Château Gruaud-Larose, Saint-Julien
  • Château Lascombes, Margaux
  • Château Léoville Barton, Saint-Julien
  • Château Léoville Las Cases, Saint-Julien
  • Château Léoville Poyferré, Saint-Julien
  • Château Montrose, Saint-Estèphe
  • Château Pichon-Longueville-Baron, Pauillac (ook Château Pichon-Longueville genoemd)
  • Château Pichon Longueville Comtesse de Lalande, Pauillac (ook Château Pichon-Lalande genoemd)
  • Château Rauzan-Ségla, Margaux (ook gespeld als Château Rausan-Segla)
  • Château Rauzan-Gassies, Margaux

Troisièmes crus

  • Château Boyd-Cantenac, Margaux
  • Château Calon-Ségur, Saint-Estèphe
  • Château Cantenac-Brown, Cantenac-Margaux (Margaux)
  • Château Desmirail, Margaux
  • Château Ferrière, Margaux
  • Château Giscours, Labarde-Margaux (Margaux)
  • Château d'Issan, Cantenac-Margaux (Margaux)
  • Château Kirwan, Cantenac-Margaux (Margaux)
  • Château Lagrange, Saint-Julien
  • Château La Lagune, Ludon (Haut-Medoc)
  • Château Langoa Barton, Saint-Julien
  • Château Malescot St. Exupery, Margaux
  • Château Marquis d'Alesme Becker, Margaux
  • Château Palmer, Cantenac-Margaux (Margaux)

Quatrièmes crus

  • Château Beychevelle, Saint-Julien
  • Château Branaire-Ducru, Saint-Julien
  • Château Duhart-Milon-Rothschild, Pauillac
  • Château Lafon-Rochet, Saint-Estèphe
  • Château Marquis de Terme, Margaux
  • Château Pouget, Cantenac-Margaux (Margaux)
  • Château Prieuré-Lichine, Cantenac-Margaux (Margaux)
  • Château Saint-Pierre, Saint-Julien
  • Château Talbot, Saint-Julien
  • Château La Tour Carnet, Saint-Laurent (Haut-Medoc)

Cinquièmes crus

  • Château Batailley, Pauillac
  • Château Belgrave Saint-Laurent (Haut-Medoc)
  • Château Camensac, Saint-Laurent (Haut-Medoc)
  • Château Cantemerle Macau (Haut-Medoc)
  • Château Clerc-Milon, Pauillac
  • Château Cos Labory, Saint-Estèphe
  • Château Croizet Bages, Pauillac
  • Château Dauzac Labarde (Margaux)
  • Château Grand-Puy-Lacoste, Pauillac
  • Château Grand-Puy-Ducasse, Pauillac
  • Château Haut-Bages Libéral, Pauillac
  • Château Haut-Batailley, Pauillac
  • Château Lynch-Bages, Pauillac
  • Château Lynch-Moussas, Pauillac
  • Château d'Armailhac, Pauillac
  • Château Pédesclaux, Pauillac
  • Château Pontet-Canet, Pauillac
  • Château du Tertre, Arsac (Margaux)

Geclassificeerde witte wijnen van Sauternes en Barsac

Premier cru supérieur

  • Château d'Yquem, Sauternes

Premiers crus

  • Château La Tour Blanche, Bommes (Sauternes)
  • Château Lafaurie-Peyraguey, Bommes (Sauternes)
  • Clos Haut-Peyraguey, Bommes (Sauternes)
  • Château de Rayne-Vigneau, Bommes (Sauternes)
  • Château Suduiraut, Preignac (Sauternes)
  • Château Coutet, Barsac
  • Château Climens, Barsac
  • Château Guiraud, Sauternes
  • Château Rieussec, Fargues (Sauternes)
  • Château Rabaud-Promis, Bommes (Sauternes)
  • Château Sigalas-Rabaud, Bommes (Sauternes)

Deuxièmes crus

  • Château de Myrat, Barsac
  • Château Doisy Daëne, Barsac
  • Château Doisy-Dubroca, Barsac
  • Château Doisy-Védrines, Barsac
  • Château d'Arche, Sauternes
  • Château Filhot, Sauternes
  • Château Broustet Barsac
  • Château Nairac, Barsac
  • Château Caillou, Barsac
  • Château Suau, Barsac
  • Château de Malle, Preignac (Sauternes)
  • Château Romer, Fargues (Fargues)
  • Château Romer du Hayot, (Farques, Barsac)
  • Château Lamothe, Sauternes
  • Château Lamothe-Guignard, Sauternes

Het moge duidelijk zijn dat er binnen de Bordeaux grote kwaliteitsverschillen zijn afhankelijk van de ligging van de wijngaard. Denken wijndrinkers aan bordeaux, wordt er vaak gedacht aan de grote bekende chateaus waar een flinke som geld betaald voor moet worden. Wij hopen u middels deze overtuiging eens doen bewegen om vooral verder te kijken! De kunst is om naast de geprezen grote namen een aangrenzend wijnhuis te vinden, minder bekend maar vergelijkbaar in kwaliteit, voor een eerlijke prijs. 

×